Now Reading
A dreamy landscape by the South China Sea by MAD Architects

A dreamy landscape by the South China Sea by MAD Architects

It is on the coast of Haikou, in the province of Hainan in China, facing the South China Sea, that the Wormhole library will stand in 2021, designed by the firm MAD Architects, directed by Ma Yansong. The pavilion with sensual curves seems to be a “wormhole” transcending time and space. It serves as a multifunctional building that allows visitors to read, enjoy sea views and watch outdoor shows, temporarily withdrawing from the hustle and bustle of everyday life.

Located in south-eastern China, Haikou is the capital of Hainan province. A former major port along the Silk Road seaways, it is currently the largest free trade zone in China, the one that attracts the most innovative multinationals and the most prestigious global brands with trends significant growth, including in tourism. In 2019, the local government is launching the Haikou Bay Rejuvenation Plan, with the aim of improving the use of public space along the coast. A series of pavilions are being planned by national and international architects and the Wormhole Library will be the first to be completed. Facing the South China Sea, it is located in Century Park, along the shoreline of Haikou Bay. The intimate scale composition is cast in white concrete as one entity. The curved walls not only serve as an organic architectural structure, but connect the ceiling, floor and partitions. Holes of different sizes allow the architecture to breathe and let natural light flood the premises. The gray spaces of the exterior corridors provide passers-by with shady places to stop and rest. The interior is divided into two parts: a 690 m2 reading area that can hold around 10,000 books, a café and a terrace; and a 300 m2 public rest area, equipped with a bicycle parking system, public toilets and showers. To ensure precision and transparency, the building is made according to a CNC and 3D printed model. In addition, all mechanical, electrical and plumbing components are hidden within the concrete cavity to provide visual consistency. Curved sliding doors and retractable glass curtain walls not only offer a view of the sea, but also promote air circulation and enhance natural ventilation. In response to local weather conditions, the roof on the sunny side is cantilevered to achieve comfortable temperatures. In short, a sustainable and energy efficient building.

© 2020 HARMONIES MAGAZINE. ALL RIGHTS RESERVED.
Scroll To Top